Teák | Váta | Pitta | Kapha | Ájurvéda | Hagyomány | Testtípusteszt | VédaDoki | Ayurdent
 

Vigyázzunk az emésztés tüzére

Az ájurvédában fontos szerepe van az emésztésnek. Hisz a mindennapi élelmünk hasznosításának és ezzel együtt az egészséges szövetek létrehozásának a feltétele az erős emésztő tűz vagy ahogy azt szanszkrit nyelven mondják az agni. Tehát ha gyenge a tűz akkor a betegségek kialakulásának sokkal nagyobb a valószínűsége. Ha túl nagy a tűz akkor is egyensúlytalanság lép fel, hisz az emésztő energia szétszóródik a testben így nem lesz annyira hatékony. Lehet hogy a legjobb minőségű nektárt esszük de ha gyenge az emésztő tüzünk akkor abból is sajnos csak méreg lesz. Az egészségesen működő tűznek a jele ha a nap folyamán kétszer vagy háromszor is éhesek leszünk. Valójában csak akkor érdemes enni ha éhség érzetünk van, ugyanis ilyenkor megfelelően erős az emésztésünk a táplálékból pedig élet energia alakul. Ezt az élet energiát nevezi az Ájurvéda ódzsasznak. Az emésztés tüzére hatással vannak az ételek minősége, fajtája valamint a mindennapi aktivitásunk is legyen az fizikai vagy szellemi aktivitás. Hatással van rá az időjárás változása, mennyire vagyunk kipihentek, vagy épp milyen az alkatunk. Fontos még szem előtt tartani azt is hogy milyen életszakaszban vagyunk, valamint szedünk-e valamilyen gyógyszert.

Testtípusok

Minden embernek egyedi természet adta felépítése van, ezt az egyedi modellt nevezi az Ájurvéda prakritinek vagy testtípusnak. Egy fizikai, mentális és szellemi modell mely szokásainkból tevődik össze így elválaszthatatlan része a végtelen természetnek ezért maximálisan hatással van rá. Egyébként a prakriti szó „természetet” jelent, ezért az ájurvéda orvos elsősorban ezt a felépítést veszi leginkább figyelembe, ezt az egyediséget ismeri meg és ennek fényében kezeli a tüneteket is. Tehát a legfőbb cél a teljes természet megismerése. A holisztikus szemlélet.

A három dósa Váta, Pitta, Kapha

Az ájurvéda három alapvető princípiumot különböztet meg a természetben. Ezek az egész természetben jelen vannak, és a testünkben és szellemünkben is hatnak. A lelki kiegyensúlyozottság, szellemi éberség és az összes szerv egészséges működésének feltétele, hogy a dósák (Váta, Pitta, Kapha) egyensúlyban legyenek.
Ha egy dósa egyensúlya felborul („túlteng”), újra egyensúlyba állítható olyan hatásokkal, amelyek ellentétei azoknak, amelyek a zavart okozták. Ezt a folyamatot segíthetjük a megfelelő ájurvédikus készítményekkel.

Minden ember tartalmazza a 3 dósát, azonban ezek aránya egyénenként változó. A dósák egyedileg jellemző harmonikus aránya határozza meg az egyedi testtípust. Hogy Ön melyik testtípusba tartozik, megtudhatja, ha kitölti a Maharishi Ájurvéda testtípustesztet.

Minden emberben a dósák folyamatos kölcsönhatásban vannak a természetben levő természeti erőkkel, pl. az időjárás, évszak, napszakok, életkor, napi munka, rutin étkezések, stb. A helytelen életmód, azonban ki is billentheti a dósákat egyensúlyi állapotukból, különösen azokat, melyek a testtípus alapján dominánsan vannak jelen a szervezetben.

Ahhoz, hogy a dósákat maradandó egyensúlyban tartsuk, a Maharishi Ájurvéda a következőket javasolja: egészséges, egyéni sajátságokhoz igazodó étrend, rendszeres napi testmozgás, megfelelő táplálékkiegészítők, aroma- és zeneterápia valamint jógagyakorlatok, légzésgyakorlatok, és a Transzcendentális Meditáció gyakorlása – az utóbbiak egyszerű és természetes módszerek a tudat fejlesztésére, mély nyugalmat adnak, és sokkal tudatosabbá teszik az embert abban a tekintetben, hogy mire van szüksége belső egyensúlyának fenntartásához.

2 hetes egész napos forralt víz kúra:

Erősebb emésztés, tisztább szervezet, nagyobb életerő, jó kedv

A forralt víz segít egyensúlyba hozni a Váta és Kapha dósát, erősíti az emésztést és csökkenti a felhalmozódott salakanyag mennyiségét (ama). Forraljunk megfelelő mennyiségű klórmentes csapvizet, vagy ha nincs vízszűrőnk, akkor (szénsavmentes) ásványvizet lefedetlen edényben tíz percig. Fontos, hogy ne igyuk túl forrón, hagyjuk kicsit hűlni (Tegyük termosztátba, hogy magunkkal vihessük!). Akik inkább tüzesebb hevesebb természetűek (Pitta) azoknak érdemes langyosan inni a forralt vizet, akik erősebb testalkatúak, nyugodtabbak (Kapha), azoknak érdemes melegen. Akik érzékenyebbek, fázósabbak és vékonyabbak, szárazabb bőrűek (Váta) azoknak langy-meleg forralt víz iszogatása az előnyösebb. Termoszban tárolhatjuk és a nap folyamán félóránként kortyolgassuk-szürcsölgessük. Ebben az esetben a gyakoriság fontosabb, mint a mennyiség. Fontos, hogy csak két hétig szabad egész naposan ezt a kúrát folytatni. Két hét elteltével is jó a forralt víz fogyasztása, de nem egész nap.

Az ízek információval látják el az egész szervezetet

A Maharishi Ájurvéda ennek értelmében használja az egészséges állapot fenntartására illetve a felborult egyensúly visszaállítására.

• Keserű: tisztító hatású, serkenti a májat és az epét
• Édes: élénkíti a hasnyálmirigy működését
• Savanyú: erősíti a gyomor mirigyeit, fokozza a nyáltermelést
• Sós: étvágygerjesztő, befolyásolja a vízháztartást
• Csípős: élénkíti az anyagcserét, hőt termel és tisztít
• Fanyar: összehúzó hatású, megnyugtatja a nyálkahártyát

 

 

Az vagy, amit megeszel?

Gondoljon csak arra, amikor már a nap elején átsiklott a reggeli étkezésen és nem megfelelően reggelizett. Milyen volt a mentális energiája napközben? Hogyan érezte magát fizikailag?

Részletek

Tanácsok a váta időszakra

Amikor pedig a természeti törvény támogat bennünket, nagyon sok jó dolog történik az egészségünkkel.

Részletek

Szeresd a májadat, a csendes szolgálódat!

A máj döntő szerepet játszik a test méregtelenítésében, valamint segít megőrizni az immunrendszer erősségét, különösen a hidegebb évszakokban.

Részletek

 

Információ: Telefon: +36 (30) 527 9 52; E-mail: info@maharishiajurveda.hu