KAPHA TEA: Élénkítő, energetizáló, tisztító hatással a szervezetre...
Akikben a kapha dósa túlteng, túlsúlyosak vagy hajlamosak az elhízásra, illetve akik - függetlenül a testsúlyuktól - nehézkesnek, letörtnek érzik magukat, lassú az anyagcseréjük. Ajánlott reggeli mellé, illetve tavasszal, vagy hideg és nedves időben.
Összetevők: Zingiber officinale (gyömbér), Myrtus caryophyllus (szegfűszeg), Piper nigrum (fekete bors), Elettaria cardamomum (kardamom), Curcuma longa (kurkuma), Crocus sativus (jóféle sáfrány).
Kapha dósa (a testnedveket a nedves szöveteket tartja felügyelete alatt)
A Kapha dósa a föld és a víz kombinációja, ezért nehéz minőség. Erős, stabil, kitartó alapot biztosít az elmének. Tartalék energiával látja el a testet. Stabilitást, ellenálló képességet, állóképességet jelenet az idegrendszer számára.
Ezért akikben ez a dósa dominánsabb természetüknél fogva, nyugodtak, békések, türelmesek és maguk körül is ugyan ezt a környezetet szeretik. Stresszes konfliktus helyzetekben is nagyon nehezen jönnek indulatba. Kitartóak ha valami mellett elköteleződnek. Valamint szeretetteljesek és gondoskodóak. Ha a Kapha dósa kimozdul egyensúlyából gyakorta nyilvánul meg allergiás tünetekben, arcüreggyulladásban, a nyálkahártya rendellenességeiben.
Kapha típus jellemzői:
• erős alkat, fizikai erő és jó állóképesség
• nyugodt, türelmes, tiszteli mások nézőpontját, szeretetteljes és gondoskodó
• nagyon jó az emlékező képessége viszont lassan tanul
• hízásra való hajlam
• nagyon lassan indul a napja szereti ezért a reggeli kávét
• lassú anyagcsere
• rendíthetetlen, nehéz, lassú mozgás
• birtoklási hajlam, önelégültség
• sokat töpreng, mielőtt döntetne
• elégedett az adott helyzettel
• fázós
A Kapha kiegyensúlyozása
• kapha nyugtató ételek és italok fogyasztása
• nagyon fontos a rendszeres mozgás
• a meleg és száraz minőség ami kiegyensúlyozza
• az életben pedig a sokszínűség keresése, a változatosság
• vigyázzunk az édes minőséggel valamint a sok sóval
Kapha csökkentő táplálkozás
Előnyben a meleg ételek és italok.
Ízekben a csípős, a keserű valamint a fanyart legyen a dominánsabb. Könnyű és száraz ételek.
Kerülje a hideg, olajos, zsíros, nehéz és tartalmas ételeket.
Ízekben pedig inkább kevéske édeset, savanyút a sósat. A nassolás is kibillenti a Kapha dósát ezért érdemes vigyázni vele.
Kapha dósa egyensúlyozására ajánlott élelmiszerek:
Zödségfélék
Minden leveles, csípős és keserű zöldégféle, mint a spenót, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, brokkoli, cikória, csírák, gomba, paprika, hajtások, burgonya, répa, cékla, zeller, édeskömény, padlizsán, spárga, retek, hónapos retek, petrezselyem, salátafélék. |
|
Gabonafélék
Árpa, tatárka, kukorica, köles, rozs, zab, tönkölybúza, búza, kis mennyiségben fehér és baszmati rizs.
Hüvelyesek
Mindegyik, kivéve a szójából készült termékeket, valamint a fehér és fekete babot. |
|
Tejtermékek
Meleg, lefölözött vagy vízzel hígított tej, kecsketej, kis mennyiségben friss sajt, ghí és lasszi.
Olajok
Napraforgómag, kevés tökmag.
Olajos magvak
Napraforgómag, kevés tökmag. |
|
|
|
|
Fűszerek
A só kivételével mindegyik, főleg a csípős fűszerek, mint a gyömbér, feketebors, koriander, kurkuma, szegfűszeg, kardamom, fahéj.
|
|
Gyümölcsök
Alma, körte, gránátalma, bogyósok, cseresznye, sárgabarack, mangó, őszibarack, szárított és aszalt gyümölcsök.
|
|
Tojás
Délben tojás rántotta.
Édesítés
Kevéske friss méz |
|
|
|
|
|
|