Teák | Váta | Pitta | Kapha | Ájurvéda | Hagyomány | Testtípusteszt | VédaDoki | Ayurdent

Szeresd a májadat, a csendes szolgálódat!

A máj döntő szerepet játszik a test méregtelenítésében, valamint segít megőrizni az immunrendszer erősségét, különösen a hidegebb évszakokban.

A máj feladata, hogy megtisztítsa és szűrje a vért, elősegítse a mérgek és hormonok eltávolítását, valamint harmonizálja az emésztést. A máj szabályozza a zsíranyagcserét a lipidek (zsírok) és azokhoz kapcsolódó méreganyagok eltávolítását a vérből. Nagyon fontos funkciókat betöltő szerv, különösen télen, amikor melegen és kényelmesen kívánjuk érezni magunkat.

Mikor van szükség a májam támogatására?

Olvassa el az alábbiakat és megtudhatja, hogyan lehet felismerni a túlterhelt máj tüneteit, valamint néhány táplálkozási tanácsot is nyújtunk, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztani és melyeket kell kerülni, illetőleg néhány ízletes italról is szó lesz, melyek segítenek, hogy a máj hatékonyabban végezhesse a munkáját.

A túlterhelt máj jelei:

Vágyakozás cukor fogyasztása iránt.
Fejfájás
Fáradtság
Szédülés
Hányinger, émelygés
Epekő
Allergia
Rossz memória
Sötét karikák a szem alatt
Túlzott súlygyarapodás, melytől nem tudunk szabadulni
Lepedékes nyelv és rossz lehelet
Magas koleszterinszint
Intolerancia az alkohol és zsíros ételekkel kapcsolatban
Székrekedés, has puffadás, hasmenés
Hogyan „szeressük” a májunkat?

A májat a dósák közül a Pitta dósa irányítja és nagyon érzékeny a tiszta ételekre, italokra. Rendkívül sokoldalú szervünk, s remekül reagál a következő választásokra:

Egy lime vagy egy fél citrom levét adjuk egy pohár meleg vízhez és ezzel az itallal „indítsuk” be a májunkat minden reggel.

Pároljunk almát, körtét és főzzük össze 1-2 szem szegfűszeggel vagy adjunk hozzá 3-4 fügét, esetleg 6-8 szem aszalt szilvát. Ez legyen az első étel amit fogyasztunk, kúra szerűen legalább 3-7 napig együk ilyen reggelit.

Növeljük az elfogyasztott zöldség mennyiséget ebédhez és vacsorához. Minél színesebb, annál jobb!

Jó minőségű (és májműködést támogató) fehérjék közé tartozik a lencse, bab, diófélék és magvak, nem vegetáriánusoknak ajánlottak a sovány húsok és az édesvízi halak. Főzéshez használjunk kis mennyiségű ghít (tisztított vajat), ami kiegyensúlyozó hatással van a májra. Kerüljük a káros zsírok fogyasztását, mert ezek növelik a máj terhelését. Ilyen minőséggel bír a margarin, a feldolgozott növényi olaj, a bő olajban sült ételek, a húskonzervek és a zsíros húsok.

Jótékonyak az esszenciális zsírsavak, melyek az olívaolajban, avokádóban, nyers és friss diófélékben, magvakban, lucernában, lenmagban, illetve (nem vegetáriánusoknak) lazac olajban lelhetőek fel.

Igyunk minél több szűrt vizet, gyógyteát és zöldségleveket. A cél, hogy a nők legalább napi 2, a férfiak 3 litert fogyasszanak el, ezzel is támogatva a vese működését, a máj tisztító funkcióit és így megelőzhetjük a székrekedést is.

Nyújtsunk májunknak és immunrendszerünknek segítő kezet, hogy megtapasztalhassuk, mennyivel több az energiánk és érezhessük a tisztulás folyamatát.

Igyunk Raja kávét-ot étkezés után, ez a kávé helyett fogyasztható egészséges és ízletes ital.

Fogyasszunk Triphala tablettát.

A Haritaki, Amalaki, Bibhitaki gyümölcsei a teljes emésztőrendszert támogatják, beleértve a májat is. Egy-egy tablettát vegyünk be étkezés előtt, naponta három alkalommal. Székrekedés esetén 2-4 tabletta szükséges lefekvés előtt.

Gyógyteák közül fogyasszuk a Vata Teát.

Az édesgyökér segít méregteleníteni a májat és enyhíti az édesség utáni vágyat.

A Pitta Tea különösen hasznos lehet, ha hőhullámoktól, ingerlékenységtől szenvedünk, jellemző ránk a harag – ezek az attitűdök mind arra utalnak, hogy májunknak támogatásra van szüksége.

A Meda Tea is jótékony, mert szintén segít csökkenteni az édesség utáni vágyat a Gymnema Sylvestre gyógynövénynek köszönhetően és elősegíti az egészséges zsíranyagcserét.

Az egészséges máj örömét kívánjuk Önnek!

 

 

Az vagy, amit megeszel?

Gondoljon csak arra, amikor már a nap elején átsiklott a reggeli étkezésen és nem megfelelően reggelizett. Milyen volt a mentális energiája napközben? Hogyan érezte magát fizikailag?

Részletek

Tanácsok a váta időszakra

Amikor pedig a természeti törvény támogat bennünket, nagyon sok jó dolog történik az egészségünkkel.

Részletek

Szeresd a májadat, a csendes szolgálódat!

A máj döntő szerepet játszik a test méregtelenítésében, valamint segít megőrizni az immunrendszer erősségét, különösen a hidegebb évszakokban.

Részletek

 

Információ: Telefon: +36 (30) 527 9 52; E-mail: info@maharishiajurveda.hu