VÁTA TEA: Segítség a nyugalom a stressz mentesség eléréséhez...
A Váta Tea bármikor iható, de különösen azoknak javasolt, akikben erős a Váta dósa tehát nyugtalanok, idegesek, rosszul és ritkán alusszák át az éjszakát. Segítség szellemi munka során, stressz esetén vagy utazáskor iletve száraz, szeles hideg időben.
Összetevők: Glycyrrhiza glabra (édesgyökér), Zingiber officinale (gyömbér), Elettaria cardamomum (kardamom), Cinnamonum zeylanicum (fahéj).
Váta dósa
Minden mozgásért a Váta dósa felelős a szervezetben. Ellenőrzése alatt áll a központi idegrendszer, és ezzel együtt az izmok mozgása is ezen dósa irányítása alatt van. A légzést és az agyi idegrendszert is ellenőrzése alatt tartja. Mivel a mozgás legfőbb ellenőrzését végzi így a táplálék haladását is a Váta dósha segíti. A váta könnyű minőség. Az elemek közül a levegő és a tér kombinációja. A Váta a dósák uralkodója. Vezérli a Pitta dósát és a Kapha dósát. Ezért ha egy betegség kialakulóban van, akkor a Váta dósa az ami legelsőnek kimozdulóban van az egyensúlyból. Viszont ha egyensúlyban van akkor nagy valószínűséggel a többi dósa is a helyén van. Tehát nagyon fontos ügyelni a Váta dósa egyensúlyára.
Túltengését vagyis az egyensúlyból való kimozdulását idegrendszeri problémák, kellemetlenségek kísérik.
- görcsös rohamok
- álmatlanság
- rossz minőségű alvás
- szorongás
- zaklatott elme
- folyamatos szédelgés
- levertség
- remegés
- hidegrázás
- bőrszárazság
- hirtelen hangulat változás
A Váta típus az kinek prakritijében ezen dósa dominánsabb a többinél (Pitta, Kapha). Ezért életmódszerűen ügyelni kell arra, hogy már ne erősítsük tovább. Vékony testalkat jellemzi valamint változékonyság mely utal a hangulatára és energia szintjére egyaránt. Az egyensúlyban lévő Váta típusú egyén, kipihent vidám, boldog. Nagyszerű ötletei vannak, rendkívüli meglátásai.
Váta típus jellemzői:
• fizikai és szellemi energiája nem állandó inkább erősen robbanásszerű
• karcsú, érzékeny, könnyű, vékony testalkat jellemzi
• rendszertelensége étvágyában is mutatkozik ezért előnyös neki a rendszeresség az étkezésben is
• egyszer jobb, máskor gyengébb az emésztése
• nagyon jó képzelőereje van
• azonnal és gyorsan cselekszik
• hangulata nagyon változékony
• nagyon gyorsan tanul ugyanakkor gyorsan felejt is
• az aggodalmaskodás is jellemzi
• nagyon könnyen elfárad
• jellemzi az álmatlanság is és a felszínes alvás
• bármikor éhes lehet
A Váta kiegyensúlyozása
• Fegyelmezett rendszeres folyadék bevitel
• Meleg környezet, ételek, nyugtató meleg italok
• A szezámolajos masszázs nagyon jó a Váta megnyugtatására
• Nyugodt környezet, nyugtató halk zene
• Mindenféle izgató, serkentő kerülése, fekete tea, kávé, energia ital, fehér cukor
• Napi rutin, fontos rendszerezni minden szokásunk
• Sok-sok pihenésre van szükség
• Étkezést is rendszeresíteni kell
• Váta nyugtató ételek, italok fogyasztása.
Váta kiegyensúlyozó táplálkozás
Kerülje a hideg, a száraz és a könnyű ételeket.
Az ízek közül a keserűt, a fanyart és a csípőset;
diétás ételeket és a rendszertelen étkezéseket. Előnyben a meleg, ízletes ételeket és italokat;
az édeset, a savanyút és a sósat;
a nehéz, tartalmas olajos ételeket;
4-5 óránként kis vagy közepes mennyiségű ételt vegyen magához.
Váta dósa egyensúlyozására ajánlott élelmiszerek:
Zödségfélék
A zöldségeket ghível készítsük-el, és főzve fogyasszuk.
Spárga, cékla, répa, uborka, édesburgonya, gyenge fehér retek, zöldbab és okra;
kis mennyiségben burgonya, kelbimbó, brokkoli, káposzta, karfiol.
Borsó, spenót, babcsíra, cukkíni, zeller, paradicsom és hajtások. |
|
Gabonafélék
Rizs, főleg baszmati rizs és búza.
Hüvelyesek
Szójatermékek, tofu, zöldbab, lencse, vöröslencse, mungbab.
Olajos magvak
Kis mennyiségben mindegyik. |
|
Tejtermékek
Mind, főleg a tej, ghí, friss sajt, vaj, joghurt, tejszín és lasszi.
Olajok
Kis mennyiségben mindegyik.
Tojás
Sűlt tojás, tojás rántotta.
|
|
|
|
|
Fűszerek
Minden fűszer, különösen a gyömbér, szegfűszeg, kardamom, fahéj, köménymag, mustármag;
kevés feketebors, kurkuma, só.
|
|
Gyümölcsök
Édes és érett gyümölcsök, mint banán, mangó, dinnye, papaya, ananász, kókusz, szilva, bogyósok, narancs, avokádó, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, grapefruit, friss füge, szőlő és
|
|
Édesítés
Minden természetes édesítőszer, minden cukornád-termék, melasz, körte- és juharszirup. |
|
|
|
|
|
|